ÅBNINGSTIDER:

Mandag fra:​

09.00 - 18.00​

Tirsdag fra:​

​08.30 - 15.00

Onsdag fra:​

09.00 - 17.00

Torsdag fra:​

10.00 - 18.00

Fredag fra:

08.30 - 14.00

Modic forandringer - en ny rygdiagnose?

​Af Kiropraktor Søren O’Neill og Kiropraktor Tue Secher Jensen

​En ny diagnose i udredningen af rygpatienter er så småt ved at blive afdækket. Det drejer sig om de såkaldte 'Modic forandringer' som kan visualiseres på MR skanninger og som indtil nu tyder på at være af stor klinisk signifikans. Som det tegner sig kan Modic forandringer meget vel vise sig at være endog stærkt associeret med rygsmerter.


Modic forandringer blev første gang beskrevet 1988, men har indtil nu været set som en normal og ubetydelig del af degenerative forandringer uden betydning for lændesmerter og visualiseres på MR skanning som infiltration af knoglemarven i hvirvelkorpora tilstødende en degenereret diskusskive. Der skelnes mellem Modic forandringer af typerne 1 og 2. Type 1 har væskedensitet og må således tages som udtryk for knoglemarvsødem. Type 2 har fedtdensitet og tages som udtryk for opheling af knoglemarven med fedtinfiltration. Patienter kan meget vel have type 1 forandringer uden senere at udvikle type 2.


Senere studier har vist at der er stærk sammenhæng mellem Modic forandringer og lændesmerter. Der er altså tale om et radiologisk fund som er relateret til rygbesvær og som sådan står i modsætning til de mange andre radiologiske fund (holdningsanomalier mm.) som man tidligere har tillagt betydning, men har vist sig stort set irrelevante.


På RygForskningsCentret i Ringe vil man, i forbindelse med et nyligt afsluttet ph.d. studie af Per Kjær, snart kunne offentliggøre interessant ny viden omkring Modic forandringer og deres relevans i forbindelse med lændesmerter hos voksne.


Der er dog stadig mange ubesvarede spørgsmål. Vi kender f.eks. ikke det naturlige forløb og vi ved ikke hvorfor nogle mennesker udvikler denne inflammation og andre ikke gør. Et nyt, påtænkt ph.d.-projekt, af Tue Secher Jensen på RygForskningsCentret, agter derfor at belyse dette vigtige område ved at bruge data fra undersøgelser som er foretaget på ca. 400 teenagere og 400 voksne fra Fyn. Alle disse personer er, indenfor de sidste 4 år, blevet undersøgt to gange med MR-skanning og spørgeskemaer.


Hvorom alting er, står postulatet om, at 80% af lændesmerter er idiopatiske muligvis for fald og Modic forandringer, uanset ætiologien illustrerer hvilken rolle specielle skanningsmodaliteter kan få i den fremtidige udredning af patienter med lænderygbesvær, Modic forandringer kan nemlig ikke påvises på alm. røntgenundersøgelse.

​HKC | Herlev Bygade 2 | 2730 Herlev | Tlf.: 44 91 46 13 | hkc@kirocenter.dk | CVR: 38322621